Molenaar aan het woord

Kees van der Steege

“Alles moet z’n tijd hebben”

Een paar jaar geleden las ik in de krant dat de Rijnlandse Molenstichting molenaars zocht. Vooral jongere. Ik ben opgegroeid in Wormerveer in de Zaanstreek. Daar staan veel molens. Samen met m’n vrienden klommen we er wel eens in. Prachtig was dat. Ik vond molens sowieso prachtig en ben dat altijd blijven vinden. Toen ik de oproep in de krant las hoefde ik niet lang na te denken. Maar ja, ik was 50 plusser en heb daarom niet gereageerd.
Een half jaar later stond de oproep opnieuw in de krant, maar zonder de toevoeging dat vooral jonge mensen werden gezocht. Toen heb ik me aangemeld. Tijdens mijn eerste les voor het molenaarsvak dacht ik: “Waarom ben ik dit niet dertig jaar eerder gaan doen?”. Maar ik heb geen spijt dat ik zo laat begonnen ben. Ik ben daar vrij filosofisch in. Alles moet z’n tijd hebben.
Ik hou ook van zeilen en paardrijden. Wat dat met de molens gemeen heeft is dat je aan het sturen bent. En het is een spel met de natuur. Ik wil de natuur niet bedwingen, maar ik wil wel risico’s beheersen en dat in de hand hebben. Een beetje jongensachtig is dat wel. Het feit dat je met een werktuig aan de gang bent en bijdraagt aan het behoud van het cultureel erfgoed, maakt het werk op de molen extra bijzonder. Weet je wat ook bijzonder is? Ik ging voor de molen en kreeg er een hele club mensen bij. Daar had ik nooit bij stilgestaan. Met de collega-molenaars komen we een paar keer per jaar bij elkaar. Het is een gemêleerd gezelschap dat onderling verbonden wordt door de gezamenlijke passie voor molens.
Die passie gaat niet meer weg. Ik word warm van die molens. Zo in de uitgestrekte polder met een dorpje erbij. Vroeger was ik liever in het buitenland, maar dat is veranderd. Als molenaar ben
ik het unieke Hollandse landschap gaan her­waarderen.

GH

Molenaars aan het woord