Hoogewegsemolen

Noordwijk

Willem Langeveld

Op afspraak.

Bijzonder fraai gesitueerd in de open ruimte tussen Voorhout en Noordwijk. Vanaf de weg is hij goed te zien.

De molen wordt in bedrijf gehouden door een vrijwillig molenaar en bemaalt de polder Hoogeweg, circa 200 hectare en met een opvoerhoogte van 30 cm. De molen heeft de functie van hulpgemaal en wordt ingezet bij extreme wateroverlast of als het gemaal buiten werking is.

Halverwege tussen Voorhout en Noordwijk, op de grens van bollenland en groene weiden, staat aan de bocht van de Dinsdagsewatering de wipmolen van de polder Hoogeweg.

De wipmolen dateert van 1652, hetzelfde jaar waarin de polder wordt gesticht.

Na zware stormschade in 1711 wordt de molen grotendeels vernieuwd. Ook in 1938 is er zware stormschade waarbij bovenas, roeden en een groot gedeelte van de kap verloren gaan. Herstel volgt met gebruikmaking van as, bovenwiel en roeden van de molen van de Klinkenbergerpolder bij Sassenheim, die moest wijken voor de aanleg van de snelweg A44.

Bij de restauratie in 1966 zijn de "Klinkenbergroeden" vervangen door nieuwe roeden. Weer later, omstreeks 1971, wordt de lange spruit verwijderd waardoor de molen zijn oorspronkelijk aanzien terug krijgt.

In 1959 komt naast de molen een dieselgemaal waarmee de molen van  hoofdbemaling hulpgemaal wordt. Dat is ook de reden dat de molen in 1961 in eigendom komt van de Rijnlandse Molenstichting, die de molen in 1966 en in 1971 laat restaureren.

Bijzonder: Sinds 1933 wordt de molen beheerd en bemalen door leden van de familie Langeveld. Willem Langeveld van 1933 – 1939, Gijs Langeveld van 1939 – 1977 en daarna tot op heden de huidige molenaar Willem Langeveld.

Eenvoudige makelaar met mooie windvaan in de vorm van een bokkerijder.

Ondertoren

Veldmuren van 25 cm. hoog.

Bovenhuis

Zwart geverfd met witte bies; voorzijde rabatdelen in visgraatvorm, kap gedekt met dakleer.

Oud Hollands

Gelaste stalen roeden, fabrikant Straathof 1995;

Binnenroede: nr. 98, lengte 17,30 meter,

Buitenroede: nr. 99, lengte 17,40 meter.

Gietijzer, fabrikant Schretlen, nr. 0171, bouwjaar 1871, lengte 3,45 m.

Zetelkruiwerk, kruirad.

Losse Vlaamse blokvang uit 4 stukken; wipstok.

IJzeren scheprad buiten de molen, Ø 3,80 m. breedte 32 cm.

46 kammen