Rietveldsemolen

Alphen aan den Rijn

Circa 1648

Ab Brekelemans

Alleen op afspraak, het woongedeelte is privé.

Via Burgemeester ten Heuvelhofweg.

Landschappelijke waarde Groot, de molen staat prachtig in het landschap.

De molen wordt in bedrijf gehouden door vrijwillige molenaars. Sinds de verlegging van de boezem en de afdamming van de Rietveldse Vaart in heeft de molen geen daadwerkelijke bemalingsfunctie meer en maalt in circuit.

De voormalige Polder Rietveld ontstaat in 1648 door samenvoeging van zeven kleine particuliere poldertjes, waaronder de Rietveldsepolder. Dijkgraaf en Hoogheemraden van Rijnland verlenen in dat jaar toestemming tot deze samenvoeging mits een achtkante watermolen wordt gebouwd, waarin de molenaar huisvesting heeft en de polder het gehele jaar droog wordt gehouden: de Rietveldsemolen.

De nieuwe achtkante molen zorgt voor een betere waterbeheersing. Maar er zijn ook protesten. Veel eendekooien in de polder hebben te weinig water. Daarom wordt in 1652 aan de eigenaren van eendekooien toegestaan kleine watermolens in te richten om de eendekooien van voldoende water te voorzien.

Ook staat de molen bekend als een uitstekende palingmolen, hetgeen betekent dat de molenaar ‘s nachts tijdens het malen veel paling vangt. Mogelijk is dat de reden waarom het polderbestuur tot ongeveer 1905, jaarlijks na de Grote Schouw, de traditionele schouwmaaltijd in de Rietveldse molen houdt.

Tot 1966 bemaalt de Rietveldsemolen de Rietveldse- en later de Riethoornsepolder met een oppervlakte van circa 705 ha en een opvoerhoogte van 1 tot 1,50 meter. Maar als in maart 1966 het nieuw gebouwde gemaal van de Riethoornsepolder officieel in gebruik wordt gesteld,  betekent het dat de molen geen functie meer heeft in de waterhuishouding. De molen maalt vanaf dat moment in circuit: water dat er aan de boezemkant uitgaat komt er na verloop van tijd aan de achterkant weer in.

In 1967 komt de molen in eigendom van de Rijnlandse Molenstichting.

Bijzonder: Op de kapzolder van de molen bevindt zich een grote houten ton, die herinnert aan de tijd dat de molenaar verplicht was op de kapzolder een ton met water te hebben staan, teneinde bij het warm lopen van de bovenas het vuur onmiddellijk te kunnen blussen.

Eenvoudige baard, groen geschilderd met witte rand en opschrift: ANNO 1648

Veldmuren van 40 cm hoog.

Houten achtkant gedekt met riet, de 3 velden aan de schepradzijde tot ca.1,80 m. boven de veldmuren gedekt met gepotdekselde planken.

Kap

Oud-Hollands

Gelaste stalen roeden, fabrikant Straathof 1995;

Binnenroede nr. 96, 26,50 meter,

Buitenroede nr. 97, 26,65 meter.

Gietijzer, fabrikant Sterkman & Zn 1859, nr. 18, lengte 5,70 m.

48 houten rollen; kruirad.

Vlaamse blokvang uit 4 stukken; wipstok.

IJzeren scheprad in de molen diameter 5.95 m, breedte 60 cm.

Bovenschijfloop   26 staven
Onderschijfloop    25 staven