Vrouw Vennemolen

Wipmolen

Leidseweg 3, 2375 AN Oud Ade

Kaag en Braassem

Eerste helft van de zeventiende eeuw.

Hans Lippens

Als de molen draait, of op afspraak.

Zeer groot.

De molen wordt in bedrijf gehouden door een vrijwillig molenaar en fungeert als hulpgemaal bij grote wateroverlast. De opvoerhoogte is 1,65 meter.

De Vrouw Vennemolen is een van de mooiste wipmolens van Rijnland. Hij ligt aan de Oud Ade waarop hij uitmaalt. De in de Vrouwe Vennepolder gelegen gronden behoren toe aan de Vrouwenabdij van Rijnsburg, waaraan polder en molen hun naam ontlenen. De molen komt al voor als ‘Vennemolen’ op de kaart van de ‘Vrouwe Ven’ uit 1618. In 1835 wordt de molen grotendeels vernieuwd.

Na het breken van de koningsspil in 1954 wordt een elektrisch hulpgemaal geplaatst wat het einde betekende van de windbemaling. De molen komt in 1961 in eigendom van de Rijnlandse Molenstichting. Hij wordt in 1963 en 1996-1998 gerestaureerd. Tijdens de laatste restauratie is de gehele molen voorzien van een nieuwe fundering van gewapend beton, rustend op stalen buispalen. Tevens is het scheprad verdiept en aangepast aan het verlaagde waterpeil.

Bijzonder: Tijdens de Duitse bezetting luisteren buurtbewoners in de molen naar Radio Oranje, de verboden Engelse zender. Aangezien er nog geen elektriciteit in de molen is, drijven de molenwieken de dynamo aan die de accu van het radiotoestel voedt.

Ondertoren

Veldmuren van 30 cm. hoog.

Bovenhuis

Rood geschilderd met witte randen, voorzijde in rabatdelen in visgraat vorm, kap gedekt met dakleer.

Binnenroede volgens het systeem Fauël de buitenroede Oud-Hollands.

Gelaste stalen roeden fabrikant Straathof. Bouwjaar 1996;

Binnenroede: nr. 100, lengte 21,50 meter,

Buitenroede: nr. 101, lengte 21,60 meter.

Gietijzer, fabrikant De Prins van Oranje, 1874, lengte 4,72 meter.

Glijwerk boven met neuten, kruirad.

Losse Vlaamse blokvang, wipstok.

Half gesloten stalen scheprad, diameter 5,70 meter, breedte 40 cm.

59 kammen

99 kammen