Ben Hoogduin

Molenaar op Broekdijkmolen

“De mensen die de beslissingen nemen zouden hier eens moeten komen kijken”

 

“De Broekdijkmolen staat in de Broek- en Simontjespolder. Het is een rieten achtkanter van 23.10 m hoog. Hij is in 1972 afgebrand en daarna opnieuw opgebouwd. De achtkant komt uit Haarlem, de originele muur is als fundering gebruikt. De wateras was nog bruikbaar maar het scheprad is vernieuwd.

Al in 1971 hielp ik mijn vader op de molen en in 1980 ben ik zelf als molenaar begonnen. Sinds 1986 ben ik ook machinist van het gemaal. 80 procent van het maalwerk doe ik met de molen. Verder onderhoud ik de golfbaan, dat is mijn betaalde werk. Soms leid ik fietsers die langskomen rond op de molen en vertel ik hoe hij werkt.

In 2004 ben ik gescheiden. Dat was een zware tijd, alleen met drie kinderen die toen 11, 15 en 18 jaar waren. Sinds anderhalf jaar heb ik een nieuwe vriendin. Dat geeft veel rust, ik hoef niet meer alles alleen te doen.

Naast het werk op de molen is jagen mijn passie. Ik heb een jachtvergunning en ongeveer 1000 hectare jachtgebied om bij te houden. Niet aaneengesloten, het zijn verschillende stukken. Ik jaag zelfs in Duitsland, op wilde zwijnen. We kamperen daar dan en het vlees van het zwijn nemen we kant en klaar mee terug. Je kunt het zo in de vriezer gooien. Wij eten het hele jaar door wild: ganzen, fazanten, hazen en konijnen, wild zwijn.

Ganzen zijn een plaag. Alleen in dit gebied zitten er al 7000. Op de Zuid-Hollandse eilanden kunnen boeren geen tarwe meer oogsten omdat de ganzen alles opvreten. En nog hanteren provinciale overheden een jachtverbod, zoals in de Haarlemmermeer. Alleen in een straal van 10 km rond Schiphol mag je ze schieten. Het is onbegrijpelijk. De mensen die de beslissingen nemen zouden hier eens moeten komen kijken. Gewoon in de polder. De boeren hier kunnen geen kant op met die rotganzen.”

Deze website maakt gebruik van cookies om u een optimale gebruikerservaring te bieden.

Meer info