Henk Kooi

Molenaar op Zwanburgermolen

"Dit is een relaxplek"

In Warmond aangekomen komt Henk al snel met de roeiboot bezoekers ophalen. Een mooi begin van een dag op de molen. Henk heeft op diverse molens gedraaid. “Ik ben via Hans hieraan begonnen”. We kwamen iemand tegen die op een molenaarsopleiding zat. Aan een bakkie bier kwam het idee om dit zelf ook te gaan doen. We melden ons aan en kregen een instructeur, Jaap van de Akerboom. Dat was 5 jaar na mijn pensionering.
Nadat Leen van de Berg, de vorige molenaar op de Zwanburgermolen gezondheidsklachten kreeg, werd ik gevraagd om hem te ondersteunen. Dat verliep goed. Het was wel een beetje aftasten want já, het was zíjn terrein. Dat was 10 jaar geleden. Ik was toen 63. Van lieverlee namen Hans en ik alles over want met Leen ging het steeds minder, zeker toen zijn vrouw ook overleed. Daarna hebben we nog 3 á 4 jaar met Leen samengewerkt. Die kon zóveel overdragen! Hij was echt van de oude garde met heel veel praktische kennis. Daar hebben we veel van geleerd.

We doen hier alles met z’n tweeën, zonder werkverdeling, alles gaat automatisch, “die doet dit en die doet dat”. We zijn helemaal op elkaar ingespeeld. We draaien ook in Benthuizen op een Korenmolen, zo’n 300 kilo tarwe per week. Het is verslavend. Als je niet oppast ga je 7 dagen per week draaien maar dat vindt het thuisfront niet zo leuk. Mijn vrouw had er nog wel oren naar om op de molen te gaan wonen maar ik vind het wat klein. Ik heb het nooit geambieerd.

Ik ben echt gecharmeerd van de techniek van de molens. Schitterend hoe dat allemaal draait en hoe men dat heeft kunnen bouwen. En dan deze locatie! Dit is een relaxplek. Eén keer in de week ben ik van de wereld afgesloten. Vooral in de winter is het hier lekker stil. We hebben dan weinig bezoek.
Ik draai altijd op donderdag. Hans komt hier ook wel op zaterdag maar dan kan ik niet: vrijdag en zaterdag draai ik in Benthuizen. Dat is wel echt werken op zo’n korenmolen, heel anders dan op een poldermolen.
En verder . . . Ik doe Jiujitsu. Verder wandel ik de Nijmeegse Vierdaagse en doe regelmatig fitness want juist als mólenaar moet je fit zijn en fit blijven. Dat is voor mij geen probleem. Ik kom uit de sportwereld dus daar voel ik me wel in thuis.

Deze website maakt gebruik van cookies om u een optimale gebruikerservaring te bieden.

Meer info