Jan Hofstra

Molenaar op Stommeermolen

“Het moment dat ik de sleutel kreeg vergeet ik mijn leven niet”

 

Het had niet veel gescheeld of dat was allemaal anders gelopen. Jan was thuis handig met apparaten, repareerde de wasautomaat en zijn ouders vonden dat hij de elektrotechniek in moest. Maar Jan is kleurenblind en daarmee ongeschikt voor dat vak. Het werd de timmerwerkplaats van de lts.”Ik was een laatbloeier en legde de lange weg af van lts, mts en eindigde met de diploma’s van hts-bouwkunde en hts-weg- en waterbouwkunde”.
In zijn jonge jaren schooierde Jan met vriendjes in de omgeving van het Friese gehuchtje Schaard rond. “Ik stuurde vaak aan op bezoekjes aan het nabij gelegen gemaal omdat de vijzel die het water opschroefde mij zo fascineerde”. Hij begon thuis aan de bouw van een molen op schaal, maar liep tegen allerlei technische problemen aan. Jan verzamelde alle moed en vroeg de molenexpert Sierkstra om raad. Dat telefoontje markeert de start van een leven in het teken van molens. Ieder vrij uurtje besteedde hij aan het leren kennen van de techniek van de molenbouw. Jan vertelt dat hij al snel als vrijwilliger de verantwoordelijkheid kreeg voor het bemalen van een polder met een molen die onbeheerd was geraakt. “Het moment dat ik van Sierkstra die sleutel kreeg, en daarmee de verantwoordelijkheid over”mijn” eerste molen, dat vergeet ik mijn leven niet”.
Toen hij zijn studie in 1986 afrondde was er weinig werk. Hij hoorde via via dat een aannemer met weinig ervaring in de restauratie van molens een klus had aangenomen en belde hem. De aannemer nam Jan direct in dienst en het werd zijn eerste betaalde baan in de molens. Hij is sinds 1992 molenconsulent bij de provincie Zuid-Holland. Vanaf 1995 woont hij in zijn eigen molen, waaraan hij al het nodige restauratiewerk heeft verricht.

Deze website maakt gebruik van cookies om u een optimale gebruikerservaring te bieden.

Meer info