Jan Hoogenboom

Molenaar op Boterhuismolen

“Mijn vader werd op deze molen in 1951 beroepsmolenaar”

 

“De Boterhuismolen, waar ik maal, heeft zijn naam van de Boterhuispolder. Daar verhandelden boeren vroeger hun boter. Mijn vader werd op deze molen in 1951 beroepsmolenaar. Hij heeft mij er leren malen en inmiddels draai ik de molen al 36 jaar, nog steeds met veel plezier. In 1959 kwam er een gemaal bij en sinds die tijd is de molen een hulpgemaal.

Na de ambachtsschool ging ik werken bij Verbij in Hoogmade. Molens restaureren, mooi werk is dat en ik leerde er veel in de 29 jaar die ik er heb gewerkt. Daarna ben ik zelf een bouw- en restauratiebedrijf begonnen in molens, boerderijen en huizen. Verder ben ik bestuurder en beheerder van Scouting Centrum Kagerplassen. Ik onderhoud het terrein waar scouts uit het hele land naar toe komen om te kamperen en op de Kaag te zeilen. Dat terrein is een eiland van zo’n drie en een halve bunder, waar we per jaar ongeveer 30 zomerkampen hebben.

De molen heeft een scheprad, dat ’s zomers uit zijn werk staat. Dan gebruikt de scouting de molen om tenten en zeilen in op te slaan. Dat gaat al 50 jaar in goede harmonie. In de natte tijd zetten we het scheprad weer bij. Ik geef rondleidingen op de molen voor toeristen en schoolklassen. Soms komt er een bruidspaar om foto’s bij de molen te laten maken. In de winter en het voorjaar zijn er vaak natuurverenigingen die een polder verkennen en dan ook de molen aandoen.

Ik ben getrouwd met Nel en heb twee dochters. Met mijn dochters zeil ik graag in de kajuitboot de zeilwedstrijden op de Kaag. In de winter schaats ik op de ijsbaan of, als het lang genoeg heeft gevroren, op de Kaag. En verder hou ik van vissen, maar daarvoor heb ik niet zoveel tijd.”

AH

Deze website maakt gebruik van cookies om u een optimale gebruikerservaring te bieden.

Meer info