Kees de Haas

Molenaar op Kokmolen & Lakermolen & Zweilandermolen

“Het is van lieverlee van een hobby mijn werk geworden”

 

“Mijn vader is molenaar geweest op molen de Kok, van 1955 tot 1966. Ik was er de vierde generatie. Ook ooms van mij zijn molenaar geweest. Naast de molen had mijn vader een boerderij, met vee.

In 1976 ben ik zelf als molenaar begonnen, ik doe dit nu inmiddels bijna 33 jaar. Het is van lieverlee van een hobby mijn werk geworden. Op de Kok en de Lakermolen werk ik als beroepsmolenaar, op de Zweilander als vrijwilliger. De molens waar ik op draai en maal zijn niet bewoonbaar, er is geen gas, water of licht. Bij elkaar haal ik meer dan een miljoen omwentelingen op die drie molens. Op de Zweilander alleen al had ik vorig jaar ruim 540.000 omwentelingen. Voor de Zweilanderpolder ben ik ook machinist van het waterschap, ik bedien er het gemaal. Al met al ben ik met de molens en de polders zo´n 1000-1200 uur per jaar bezig.

Verder werk ik bij Beelen Veevoeders in Rijpwetering als chauffeur op een vrachtwagen. Beelen is een oud molenaarsgeslacht uit Lisse. Tot 1905 hebben ze een korenmolen gehad aan de Kleipoel in Rijpwetering. Nu verzorgen ze de distributie van veevoer, ze produceren het niet meer zelf.

Naast mijn werk en de molens fluit ik als scheidsrechter in district West 2 bij de KNVB. En ik schaats graag op natuurijs. Ik heb twee keer de alternatieve elfstedentocht geschaatst op de
Weissensee in Oostenrijk. Dat zijn tochten van 200 kilometer, in 2003 en 2008 heb ik ze gereden. Als er natuurijs ligt, zoals afgelopen winter, kun je hier ook mooi schaatsen en prachtige tochten door de polders maken. Maar op de schaatsbaan zien ze me niet, dat is me te link met al die
bochten en die drukte. Dan zorg ik wel dat ik met lopen of met fietsen op conditie kom.”

Deze website maakt gebruik van cookies om u een optimale gebruikerservaring te bieden.

Meer info