Kees Hoogeveen

Molenaar op Voormalig actief molenaar

“In 1999 werd de molen verplaatst naar Voorhout”

 

“Vroeger heb ik vlakbij de Hoogmadese molen gewoond, waar nu Ruud Bax molenaar is. Destijds zat Piet van der Pouw Kraan nog op die molen, een broer van de oude Van der Pouw Kraan op de Lijker 2. In mijn tijd als vrachtwagenchauffeur keek ik al veel naar molens en ik wist toen al, dat ik na mijn pensioen ook molenaar wilde worden.

In 1993 ben ik met de cursus voor molenaar begonnen. In 1996 haalde ik mijn diploma, na 450 uur draaien op verschillende molens. Vanaf die tijd ben ik gaan draaien op de Hoop doet Leven, die toen nog in Rijnsburg stond. Ooit geschilderd door Monet, middenin een bloemenveld. Later heeft Peter Klaske de molen nog eens geschilderd, dat zag er toch ietwat anders uit dan bij Monet.

In 1999 werd de molen verplaatst naar Voorhout, omdat de windvang te gering was geworden door de uitbreiding van de veiling in Rijnsburg. Zeventig ton, eerst uitgegraven en met speciale hijskranen op een dubbele dekschuit geladen, die tot bij Voorhout voer. Het laatste stuk ging op een platformwagen met 48 wielen. Ieder stukje van het parcours werd tevoren nagekeken. Lantaarnpalen en andere obstakels werden tijdelijk verplaatst. Een enorme operatie, kortom.

De molen is niet geschikt om in te wonen, er is geen water en gas. Hij heeft nog een schoepenrad, maar dat is gelukkig met een spindel uit het werk te halen. Je hoeft er dus geen kammen voor te verwijderen, dat is veel zwaarder werk. De molen staat nu in de Elsgeesterpolder. Net als in Rijnsburg heb je daar veel zandgrond, dat klinkt minder in dan klei of veen.

Tot mijn zestigste heb ik hard gelopen. Nu wandel en fiets ik nog steeds graag. Daarnaast maak ik dingen van hout, zoals de kleine molen die hier in de achtertuin staat. Maar die vangt de laatste tijd geen wind meer, met al die gebouwen eromheen.”

 

Kees heeft in 2021 zijn molenaarschap beëindigd na 25 jaar op De Hoop doet leven te hebben gedraaid.

Deze website maakt gebruik van cookies om u een optimale gebruikerservaring te bieden.

Meer info