Klaas Wassens

Molenaar op Broekdijkmolen

"Vier jaar geleden kwam ik in een sloepje op een zomerse dag langs een molen. De zon scheen en ik hoorde achter het riet mensen praten over de molen. Ik dacht: "Dit is leuk". Ik heb mij toen opgegeven bij de Rijnlandse Molenstichting. Toch raar, want ik realiseerde me vervolgens dat ik op mijn 17e al eens lid was geweest van het Gilde. Ik heb de oude tijdschriften van het Gilde ook altijd bewaard. En ook realiseerde ik me dat onze trouwfoto's gemaakt waren op de molen de Gerechtigheid in Katwijk En er was méér. Een paar jaar geleden waren we op vakantie in Zuidwolde. Mijn familie komt daar oorspronkelijk vandaan. En wat bleek? De "meule van Wassens" staat in Zuidwolde! En ... wie was, pakweg een generatie geleden, molenaar op die molen? Een naamgenoot! Klaas Wassens!

Na mijn aanmelding ben ik aan de cursus tot vrijwillige molenaarbegonnen en leste op de Zwanburgermolen. Op de Zwanburgermolen vond ik het zo leuk dat , omdat  je met de roeiboot naar de molen vaart, je in een andere wereld terecht komt, in een andere tijd. Dat gevoel heb ik hier ook. Ik ga soms boven in de kap zitten aan de kant van de staart. Dan ben ik weg, dan luister ik naar het verleden, naar het geluid van 1840. Dan hoefje niets meer te zeggen.

Dat is zó rustgevend. Dat zóveel gewicht en zóveel massa met zó weinig geluid draait. Als dit allemaal van staal was gemaakt was het een herrie van jewelste geweest.

Na 2 jaar vond mijn opleider, Hans de Graaf dat ik er wel klaar voor was. Ik dacht "Klaar? Voor de molen?.. . .OK, maar weet ik alles over het weer, andere typen molens?" Intussen was ik wel op de houtzaagmolen in Leidschendam geweest en de molen De Put in Leiden. Ik had ook Paltrok molens en oliemolens langs de Zaan bekeken.
Ik heb technische interesse. Wat is de functie van dit onderdeel? Waarom deze vorm? Waarom zijn de kammen zoals ze zijn? Waarom is de constructie van de kammen en de staven zoals die is? Waarom verschilt het aantal kammen van het aantal staven waar ze ingrijpen? Dat is mateloos interessant. Het grootste deel van de Broekdijkmolen ,is afkomstig uit Haarlem na een brand van een molen die exact dezelfde maat had. Ik zeg altijd: "De onderkant is uit Warmond en de bovenkant komt uitHaarlem". Ook de tekening van een sleutelgat, buiten, boven het raam is bijzonder. Dat was, volgens zeggen, tegen het kwaad.

“Weet je ... dit is erfgoed en het is nu aan ons ... aan mij... om dat te bewaren en dat is een heerlijke opdracht”. Mensen hebben hier eeuwen voor gezorgd en daarom moet je daar zorgvuldig mee omgaan. Je smeert, je schildert en je let op of het goed blijft draaien want als een molen stilstaat gaat hij kapot, net als een huis.

Als molenaar moet je er tijd voor maken. Maar iedereen heeft ook behoefte aan iets waarin je je kunt uitleven. Zoals bij alle hobby’s moet je kunnen zeggen "Dat is echt van mij". Dat is vrijheid voor jezelf. Hoe je het inpast in je week is voor iedereen verschillend. Ik werk op de faculteit bedrijfskunde van de Erasmus Universiteit. Achteraf had ik veel eerder vrijwillig molenaar moeten worden.

Deze molen had ik al op het oog toen ik er met een sloep aan voorbij voer. Ik vind het leuk om mensen rond te leiden, om gids te zijn. Vroeger was het anders voor molenaars, maar nu hebben we een functie om mensen duidelijk te maken waarom we onze molens moeten blijven ondersteunen, ook financieel.

Ik leid ook graag kinderen rond. Dan vertel ik bijvoorbeeld dat dit een woning is geweest. Dat zie je nog aan de resten verf op de wanden. Er was geen verwarming en alles was heel klein. Dan geef ik die kinderen een ikleurplaat van de molen. . En als ze die weer hierbrengen, dan hang ik die tekeningen op in de molen. Dat vinden ze prachtig.

Boeken over molens, informatie op de website van de Rijnlandse Molenstichting helpen maar voor deze molen hebben we ook een Instagram account: @Broekdijkmolen. We laten alles over onze molen zien, direct, ook de foto's van bezoekers of mensen uit de buurt.

"Zijn er ook dingen waarvan je denkt: "het hoort erbij maar het is niet mijn hobby"?" Klaas laat  een lange stilte vallen. De haan buiten neemt het gesprek over . . .