Leo van der Vlist

Molenaar op Weijpoortsche molen

“Rust in het jachtige leven”

 

“Dit is een calvinistische streek. We draaien niet op zondag, dat houden we in ere. Uitbundigheid past niet bij de volksaard van de mensen uit deze omgeving. We willen als molenaars goede contacten houden met iedereen in onze omgeving. Ook in het belang van de molenbiotoop. Dat lukt goed. We krijgen stroom en water via het huisje hiernaast. Die mensen maaien ook het gras.

“Als jongen van een jaar of 20 kwam ik al op deze molen. Ik ben hier vlakbij geboren en getogen. De molenaar van toen, Bob Feenstra, stimuleerde me om de opleiding te gaan doen. Sinds 1989 ben ik vrijwillig molenaar. Ik vind hier de rust in het jachtige leven. De hele week werk ik als locatiemanager in de gehandicaptenzorg, met veel vergaderen. Het is vooral ‘binnenwerk’, dan is het leven niet af. Hier ben ik heerlijk in de natuur, kijkend naar het weer, bezig met de techniek.

“Ik heb de hele geschiedenis van de molen in het archief onderzocht en met oud-molenaars gesproken. We hebben geprobeerd de molenwoning, zoals die was, weer te reconstrueren. Zo zijn er door onszelf bijvoorbeeld een bedstee en een buitenplee gemaakt. Veel mensen denken dat die echt oud zijn. Dat laten we maar zo. Mijn historisch onderzoekswerk is gepubliceerd in een boekje van de Bodegraafse historische vereniging.”

Deze website maakt gebruik van cookies om u een optimale gebruikerservaring te bieden.

Meer info