Nanda van der Burg

Molenaar op Grosmolen

"Je moet niet bang zijn voor vieze handen"

 

Ik kom niet uit een molenaarsgeslacht. Mijn opa heeft bij de Hollandse molen in het bestuur gezeten en heeft examens afgenomen. Mijn vader bezocht wel molens maar verder niet. Hij vond het wel heel leuk dat ik molenaar werd.
Tijdens een zomervakantie gingen mijn ouders en ik naar de historische driehoek: Hoorn – Enkhuizen – Medemblik. De machinist van de stoomlocomotief van de lijn Hoorn - Medemblik vertelde hoe hij dat allemaal deed. Dat vond ik geweldig, hoe het werkt. Daarna, bij een uitje van mijn werk fietste ik langs de molen de Put, wilde ik ook weten hoe het werkte. Ik ben terug gegaan en heb geleerd hoe die techniek werkt. Prachtig. 


Na mijn ervaringen met de Put heb ik de opleiding gedaan bij het Gilde, bij Philip. We kregen een relatie, toen ging het helemaal makkelijk. In 2008 ben ik geslaagd maar ik had nog geen molen. Uiteindelijk, met 2 kleine kinderen en zonder relatie, kreeg ik een tip: op de Grosmolen was Ad Merkelbag molenaar maar dat lukte niet meer zo. Ik werd voorgesteld aan het bestuur en nu zit ik hier. Na de opleiding heb ik ook veel geleerd. Eigenlijk leer je het pas als je het op regelmatige basis doet. En als je er alleen voor staat is komt het er ook meer op aan.
Ik kom hier als ik zin heb. Dan kijk ik thuis eerst of het, qua wind, zin heeft. Ik heb echt windkracht 3 nodig. Dan blijf ik tot ik het zat ben. Ik moet wel om half zeven thuis zijn voor de kinderen. Mijn kinderen zijn nog te jong. Die mogen volgens de statuten hier niet heen. Bovendien woon ik ver weg in Voorschoten. Sander de Koning, de tweede molenaar, heeft grotere kinderen en hij woont hier dichtbij. Dat is wel makkelijker.

 


Omdat ik hier geen stroom heb, is er ook geen internet. Dus je kunt een verhaal schrijven of een sollicitatiebrief, maar verder kun je hier weinig andere dingen doen.
Ik verfde een keer het hek. Ad zei dat ik dat beter niet kon doen. De koeien schrappen dan aan het hek en krijgen verf binnen. Dat heeft de boer liever niet.
Aan nieuwe molenaars zou ik zeggen: “Je moet niet bang zijn voor vieze handen”. Ik kom vaak vies thuis. Ik smeer met reuzel nou dan weet je het wel maar het is heerlijk om buiten te zijn. Thuis in de tuin is toch anders.
De mensen met de woonboten hiernaast zijn alleen maar gezellig. Ze knutselen en helpen soms om b.v. de grasmaaier weer draaiend te krijgen. Yannick Schouten helpt ook wel bij dingen. 
De Grosmolen is van 1640. De polder zelf is al in 1570 gesticht. De molen heeft een aantal bijzondere details. De bovenas is eigenlijk veel te groot. Hij is waarschijnlijk tweedehands. Om de roeden in het midden van de ashuizen te krijgen zijn extra vulhouten aangebracht. Zo was hij weer “wanwichtig”. 

 


De Voorofsche polder is in 100 jaar wel 40 cm ingeklonken. In 1906 was het winterpeil 2.05 NAP, in 1966 2.19 NAP en in 1992 was het 2.45 NAP. De molen zakt niet daardoor staat hij te weinig in het water en laat de “tasting” te wensen over. In de zomer is het peil hoger om de verdamping te compenseren. Sinds 2018 draait het scheprad weer mee. Daarvoor stond hij uit het werk. Toen draaide hij heel licht. Nu gaat dat veel zwaarder maar ik kan wel rondpompen. 
De molen is één keer, bij windkracht 5, vol gegaan. 100-120 enden. Dat lef heb ik niet. Als het te hard gaat, denk ik: “dat hoeft niet kapot”. Dan houd ik het voor gezien.2

 


Als molenaar moet techniek je wel liggen want anders kom je niet ver. Deze molen is in onderhoud bij Verbij, hier vlak om de hoek. Yannick Schouten werkt daar en draait hier ook. Als ik een raar geluid hoor, dan helpt hij met het specialistische werk. Daar mag je zelf niet aanzitten. Andere dingen doe je natuurlijk wel zelf. Smeren bijvoorbeeld, dat is hier makkelijk. Voor een kap op rollen is het veel moeilijker. Dat moet je eigenlijk met een maatje doen, anders blijf je lopen. De molen is ook comfortabeler geworden met een klein stookhok. Dat was nodig want de ondertoren staat op een betonnen (en koude!) bak. Gelukkig heb ik nu een Zibro-kacheltje. Dat scheelt een stuk.

Deze website maakt gebruik van cookies om u een optimale gebruikerservaring te bieden.

Meer info