Patrick Huigsloot

Molenaar op Lijkermolen 2

"Molenaars hebben altijd in deze molen gewoond."

"Ik ben molenmaker bij de firma Verbij en werkzaam in alle facetten van het molenwerk. Ik kom niet uit een molenaarsgeslacht. Ik heb vanuit de MTS stage gelopen bij Verbij en ik ben er nooit meer weggegaan. Ik ben in de oude techniek gedoken. Ik woonde aan het begin van de Poeldijk hier. Altijd met molens opgegroeid maar ik moest toch de opleiding volgen, heb examen gedaan en ben geslaagd met vlag en wimpel. Sinds 2017 zit ik hier. Dit is mijn eerste en mijn laatste molen. We hebben jonge molenaars nodig maar ze moeten wel langere tijd blijven want we hebben ervaring nodig, bij vakmensen en ook bij molenmakers. Molens maken is anders dan de reguliere bouw. Dat is allemaal systeembouw, dit is maatwerk. Naast molens restaureert de firma Verbij ook boerderijen en andere oude gebouwen.
Het huisje naast de Lijkermolen hoort erbij. Het staat geregistreerd als een schuur. Dat geeft wel meer ruimte. Ik hoop hier echt oud te mogen worden met mijn kinderen. Deze molen heeft nu het comfort van een hedendaags huis. Mijn jongensdroom is nu uitgekomen!"
De grote 12-kantige stenen Lijkermolen is imposant en bemaalt de Veender- en Lijkerpolder al sinds 1780.
We treffen Patrick midden in een verbouwing. Het interieur van de molen is volledig leeggehaald. "Dit is echt een grote vernieuwing". Alles behalve de trap en de plafondbalken is nieuw. De balkkoppen waren in zeer slechte staat en zijn van Epoxy einden voorzien. Voor de twee Lijkermolens is 210.000 euro door de stichting binnengehaald. Geweldig!
Nadat ik de sleutel kreeg, ben ik zelf de molen gaan leegslopen. Toen bleek hoeveel er gerestaureerd moest worden. Paul, de vorige molenaar, draaide er nog wel eens mee maar niet spectaculair veel. Dat gaat straks veranderen. Later heeft de firma Verbij de Lijkermolen 1 leeg gesloopt. Dat is een kopie van mijn molen.
Er gaat heel wat verbeteren. Vroeger waren de muren heel nat. Toch hebben de molenaars er altijd in gewoond. Nu komt er een spouw van 5 cm met 10 cm isolatie ervoor, helemaal van boven naar beneden. Boven en onder is de spouw open en zo wordt de muur droog gehouden. In de kap voel je de lucht naar boven komen. Afhankelijk van de wind komt de lucht vanuit de vijzel naar boven langs de muren.
De molen is straks niet alleen droog maar ook warm binnen. De CV-ketel zit straks buiten de molen, in de aanbouw.
Die uitbouw is niet origineel, maar in de jaren 50/60 bijgebouwd. "Nu schilder ik het interieur en dan zie je het mooi worden. Dat doe ik allemaal in de avonduren, voor de firma Verbij werk ik op andere klussen".
De lijkermolen II is een vijzel molen. Vroeger waren de vijzels van hout, die gingen buigen. Nu worden ze van staal gemaakt en dat blijft recht. Dat geeft geen krimp. In 2002 is er een tweegangige vijzel i.p.v een driegangige in de molen geplaatst. Met een tweegangige vijzel kun je langer doormalen.
Wat hout betreft gebruiken we Azobe, Bilinga, Vuren, Grenen en Iepen hout. Acaciahout gebruiken we hier niet meer. Iepen hout is weer wat taaier. Verder gebruiken we eikenhout. In 1980 is er een nieuwe kap opgezet. De hele kap was pikzwart omdat de schoorsteenpijp hier uitkwam. De rollensluis in de kap zat aan de bovenkant. In het verleden zijn er stalen platen opgezet. Nu draaien we met stalen rollen. Dat loopt goed maar het moet ook niet te makkelijk gaan. Verder in de werkzaamheden pakken we fokken, voeg- en metselwerk en het gaande werk compleet aan. In 2020 moet het volgens plan klaar zijn.

Deze website maakt gebruik van cookies om u een optimale gebruikerservaring te bieden.

Meer info