Peter van Driel

Molenaar op Buurtermolen

"Als je hier rondkijkt kun je 14 molens ontdekken!"

 

We treffen elkaar op een mooie dag bij de veerpont, de enige toegang tot de molen.  “Molenaar zijn begon onverwacht”. We hadden onze boot in Hoogmade liggen en zijn daar in 2007 ook gaan wonen. We gingen bij de Lagenwaardse molen van Andries Veloo kijken. Ik ben waterbouwer van beroep en we zeilen graag, dus dat sprak me aan. Ik ben gaan lessen bij Ruud Bax en in Wassenaar bij de korenmolen.  Dit is mijn eerste molen na de opleiding.  Ik ben hier eerste molenaar maar de tweede molenaar, Hugo,  is eerste molenaar op de waterloos . Hij woont er ook en heeft zicht op deze molen. Dat is heel prettig. Als je hier rondkijkt kun je 14 molens ontdekken!  Als Amerikanen hier op bezoek komen  denken ze soms dat we de molen gebruiken voor waterkracht maar bij ons gaat het water de andere kant op: naar boven!
We hebben vrij weinig bezoek. Bij andere molens is dat makkelijker. Je kunt hier ook niet zomaar komen, behalve vanaf het water maar daar hebben we een balk voorgelegd om te voorkomen dat mensen hier gaan barbecueën als wij hier niet zijn.  Dat is aan deze kant van de polder. Wij komen met de roeiboot over aan de andere kant. Dat kan ook met de veerpont maar die ligt vaak aan de overkant.
Het is hier prachtig. We hebben zien hier nu veel  kiekendieven en net nog een buizerd. Ik zou deze plek enorm missen als ik hier niet meer door zou kunnen gaan.
Laatst hebben we tijdens de molendag een hop-on-hop-off systeem gehad. De mensen konden bij de Vergulde Vos opstappen en langs een aantal molens gaan. En zo voeren ze dan een rondje.
De Buurterpolder werd gesticht in 1652. De molen is vermoedelijk uit de 18e eeuw.  Tot 1968 bemaalde deze molen de polder, daarna kwam er een elektrisch gemaal. Na een herstelbeurt in 1982 maalde de molen weer maar de molen verzakte en de vijzel liep vast. Vanaf 2018 functioneert de molen weer volledig, op een nieuwe betonnen plaat.
Er zit hier geen huiskamer in de molen. Als je dat doet gaat toch een beetje de authenticiteit van de molen verloren. Wij hebben de boot als huiskamer. Deze molen kan ook goed uit zijn werk gezet worden. Dan kun je draaien met weinig wind. Dat is niet bij alle molens het geval maar wel als je moet kunnen overschakelen van windkracht naar bijvoorbeeld een elektromotor. Bij de Hoogmadese molen gaat dat met een zwengel maar hier moet dat met wiggen. Dat is wat lastiger.
Ik heb in deze molen ook een trapje dat uit één stuk hout is gebeiteld. Prachtig vakwerk. De molenaars kerfden vaak hun naam in het hout van de molen. Allemaal initialen. We weten er helaas weinig van maar dat is met meer dingen van deze molen.
De Buurtermolen staat op een rare plek. Bij zuidwestenwind wordt het water naar de andere kant van de polder gestuwd, waar normaal gesproken ook de molen zou moeten staan. Op oude kaarten staat deze molen ook op die plek. Niemand weet wanneer of waarom dat is veranderd.

Deze website maakt gebruik van cookies om u een optimale gebruikerservaring te bieden.

Meer info