Rinus Schutten

Molenaar op Doesmolen

“Met de cabriolet naar de molen”

 

“Ik ben geïnteresseerd in oude techniek. In de garage staat een door mijzelf gerestaureerde MGA, een cabriolet uit 1956. De belangstelling voor molens kreeg ik via een TV-programma. Zo kwam ik op het spoor van het Gilde voor Vrijwillige Molenaars en de cursus. Daar heb ik me voor opgegeven. Ik schrok wel even toen die dikke lesboeken werden bezorgd. Maar de theorie was boeiend, net zoals het praktijkgedeelte. Daarvoor liep ik mee bij verschillende molenaars, onder andere in de Blauwe Molen.

“Direct nadat ik was geslaagd, stuurde ik een brief naar de Rijnlandse Molenstichting. Een paar maanden later kwam de Doesmolen vrij en heb ik gevraagd of ik die kon overnemen. Sinds de zomer van 2007 ben ik er zo’n twee keer per week. Ik zie het werken op de molen als een hobby en ik ga er graag heen. Het liefst natuurlijk met de oude MGA. Ik beschouw de Doesmolen als mijn buitenverblijf. Een prachtige stek, waar altijd wat te doen is: smeren, schilderen, grasmaaien, appelbomen snoeien. En de nieuwe buurman blijkt een oud-leerling van me.
“Ik geef, ook al ben ik officieel met functioneel leeftijdsontslag als supervisor luchtverkeersleider Schiphol, één ochtend in de week les aan de Nationale Luchtvaartschool in Hoofddorp. Het boek dat ik daarvoor gebruik staat op mijn laptop. Vaak zit ik de laatste wijzigingen door te voeren in de molen. Het lijkt mij mooi om op termijn ook in de molen instructie te kunnen geven aan molenaars in opleiding. Dat lesgeven zit in mijn bloed. Nu blijft het bij het voorlichten van bezoekers, wat ik ook graag doe. Eenzaam is het bijna nooit op de molen. Op een mooie dag eerder druk. Dan varen ze in file over de Does.”

Deze website maakt gebruik van cookies om u een optimale gebruikerservaring te bieden.

Meer info