Ron van Benten

Molenaar op Googermolen

"Je moet het weer kunnen lezen. Het weer is het halve werk."

 

Hier is het allemaal begonnen. Als kleine jongen kom ik al sinds mijn vierde jaar op de molen bij Jos en Marian van der Donk. De opa van Marian was beroeps molenaar op de Waterloosmolen. Het molenaarschap loopt als een rode draad door mijn familie. We hebben op het ogenblik 5 molenaars in de familie. Ik kwam altijd al helpen bij open dagen. Toen ik wat ouder werd, besefte ik pas dat het best bijzonder was.
Vanaf 2009 loop ik mee bij de Rijnlandse Molenstichting. Die heeft een eigen molenaarsopleiding.

De opleiding is gebaseerd op 250 praktijkuren. Je moet de 4 seizoenen hebben meegemaakt. Dan volgt er een praktijkexamen.  Hierbij wordt je door andere molenaars lekker aan de tand gevoeld. Bij een goed resultaat mag je draaien op de molen waarop je gelest hebt.

 

Mijn opleiding deed ik bij Koos Groenendijk, op de Achthovense molen. Ik wilde tijdens de opleiding niet diréct bij familie gaan lessen. Maar nadat ik mijn molenaarsdiploma C had behaald, ben ik gelijk hier op de Googermolen gaan lessen bij mijn oom, Jos van der Donk. Hij is hier al 40 jaar molenaar en heeft veel ervaring met de Googermolen. Daar leer ik heel veel van, want je moet wel weten wat je aan het doen bent, met zo'n grote molen, met grote getallen!!

 

 

Sinds 2012 ben ik tweede molenaar op de Googermolen en hoop in de toekomst eerste molenaar te worden.

 

In het dagelijks leven ben ik vrachtwagenchauffeur. Vanwege mijn werk ben ik technisch geïnteresseerd. Dat deze oude techniek nog altijd zo mooi werkt, dat vind ik prachtig. Je moet het weer kunnen lezen. Het weer is het halve werk. Zorgen dat de zaak bij sterke wind allemaal heel blijft! Dat leer je door er veel over te lezen en door veel te observeren. Andere dingen doen tijdens het malen is gevaarlijk. De wind is vaak niet stabiel. Je kunt het weer nooit de rug toekeren, altijd eerst op het weer letten. Soms moet je écht een sprintje trekken. Je hoort het . . . je voelt het . . . je ziet het. Een molen kapot maken is zo gebeurd. De boel heel houden. Dat is de kunst! Deze uitspraak heb ik altijd onthouden!!!! Kijk, je bent wél met een monument bezig!

 

De Googermolen is gebouwd in 1717. Het is een ronde stenen poldermolen met fokwieken. In 1903 brak de as van de molen, waarschijnlijk door overbelasting: hij moest het water van de Googerpolder in zijn ééntje bemalen. Zo heeft de molen ná de oorlog zelf de polder leeggemalen nadat die onder water was gezet. Tot 1956 ging alles puur op windkracht. Na diverse restauraties van de stenen romp, de vijzel, de fokken op de wieken en de kap werd de molen in 2017 weer maalvaardig. Prinses Beatrix heeft hem toen in bedrijf gesteld.

 

 

De molen is een hulpgemaal. Er wordt wel eens een beroep op ons gedaan. Dat heb ik tot nu toe 3 keer meegemaakt. Eén berichtje uit Leiden en we malen we gewoon weer mee!

Deze website maakt gebruik van cookies om u een optimale gebruikerservaring te bieden.

Meer info