10.839.208 omwentelingen maakten onze molens in 2021

Terug naar nieuwsoverzicht

25 april 2022

De molens van de Rijnlandse Molenstichting maakten in 2021 gezamenlijk 10.839.208 omwentelingen. Dat is iets minder dan in 2020, maar wel meer dan in 2019.

Voor de werking van een molen is regelmatig draaien van groot belang. Zo blijft het mechaniek in betere kwaliteit en dit is goed voor het onderhoud van de molen. Daarnaast dragen draaiende molen bij aan de ruimtelijke kwaliteit. Voor veel mensen horen draaiende molens bij het landschap.Molens van molenaars die bij/in de molen wonen draaien over het algemeen vaker dan de molens waar de molenaar naar toe moet reizen. Onze molenaars zijn allen vrijwilliger en malen dan ook in hun vrije tijd en zijn dan afhankelijk van de weersomstandigheden.In 2021 waren enkele molens in groot onderhoud of hadden schade waardoor de molen (tijdelijk) niet kon draaien.

Enkele van onze molens werden vier keer gevraagd door het Hoogheemraadschap om te draaien als hulpgemaal vanwege zware regenval of een niet-werkend gemaal.Verder konden onze molenaars ondanks Coronabeperkingen nog zo’n 2.500 bezoekers ontvangen.

Dankzij steun van de Provincie Zuid-Holland krijgt onze stichting ook inkomsten voor de hoeveelheid omwentelingen die onze molens maken. Dit bedrag besteden we aan het regulier onderhoud van de molens.Tijdens de Rijnlandse draaidagen malen in principe al onze molens. Dit is de eerste zaterdag van de maand (behalve in juli en augustus).

Deze website maakt gebruik van cookies om u een optimale gebruikerservaring te bieden.

Meer info