Afscheid bestuurslid Bert van Osnabrugge

Terug naar nieuwsoverzicht

18 juni 2023

Tijdens de Molenaarsmaaltijd namen we afscheid van Bert van Osnabrugge. Bert was zes jaar lang bestuurslid voor onze stichting en hield zich bezig met het molenonderhoud. Hij was bestuurslid in een complexe tijd met het verscheiden van Arie Meerburg en de Covid-pandemie. Maar Bert zette zich naar vermogen in voor de molens en de molenaars. Tijdig gaf hij aan dat het beter was dat er opvolging kwam, vanwege de tijd die zijn reguliere werk van hem vroeg. En dat is ook iets dat zijn verantwoordelijkheidsgevoel kenmerkt.
Met Peter de Goede heeft ons bestuur een goede opvolger en we danken Bert voor zijn jarenlange inzet. Bert heeft een veel langere en interessantere geschiedenis met onze stichting dan wellicht bekend is, dus we laten hem graag zelf aan het woord:

Bert van Osnabrugge over zijn werk voor de molenstichting

"Toen een aantal jaren geleden, Arie Meerburg mij benaderde met de vraag of ik het bestuur van de Rijnlandse Molenstichting zou kunnen versterken, heb ik daar niet lang over na hoeven denken.

De stichting heeft namelijk in het verleden een stukje van mijn puberjaren beïnvloed. Mijn vader, voor sommige oudere molenaars misschien nog wel bekend, was jarenlang de onderhoud-metselaar voor de stichting.

Naast dat deze opdrachtgever voor mijn vader een betrouwbare inkomstenbron was, gaf de Molenstichting ook toestemming om zijn kinderen, waaronder ik, in de vakanties een “goed centje” bij te verdienen. Met vuist en bikijzer werden wij losgelaten op een berg vuile metselsteentjes. Deze stenen kwamen (veelal) uit een waterloop van de te renoveren molen en zaten onder de oude kalkspecie, mos en modderresten. Aan ons de taak deze weer spic-en-span op het steigertje te leggen, zodat mijn vader deze weer in de waterloop kon wegleggen. Soms mocht je meehelpen met metselen, maar dan uiteraard alleen het (later onzichtbare) metselwerk. Het schone zichtwerk mocht alleen door de echte metselaar worden uitgevoerd. In die tijd ben ik voor het eerst in aanraking gekomen met termen als “waterloop, vijzel, scheprad, enz”, maar vooral erg onder de indruk geraakt van het ingenieuze bouwwerk, wat een molen uiteindelijk is. Als student bouwkunde keek ik mijn ogen uit.

Toen Leo Witteman, toentertijd de onderhoudsman, ter ore kwam dat ik op school technisch tekenen kreeg onderwezen, kwam er al vlug de vraag of er “even” een houten zomerhuisje kon worden getekend voor het aanvragen van een bouwvergunning. Ik ontving er uiteraard een klein geldbedrag voor. 

Hierop terugkijkend is de Rijnlandse Molenstichting mijn eerste opdrachtgever geweest, toen nog niet wetende, dat de werkzaamheden later mijn werk zouden worden.

Maar, om een lang verhaal kort te maken: Ik kon niet anders dan Arie Meerburg melden dat ik wel het bestuur wilde versterken. Als bouwkundige leek de onderhoudportefeuille natuurlijk vanzelfsprekend. Helaas kwam ik er na een tijdje achter, dat voor het goed uit kunnen voeren van deze bestuurstaak, je veel tijd nodig hebt, tenminste, meer dan ik kon bieden.

Toch heb ik genoten van de tijd die ik er ingestoken heb, waarbij de technische inspecties met molenbouwer Lucas Verbij, voor mij de hoogtepunten waren. Deze heb ik later vanwege mijn beperkte tijd overgelaten aan Giel van Rijn en recent, Peter de Goede.

Ook heb ik natuurlijk deel mogen uitmaken van een klein bestuur met Martin, Arie en Wim. De vergadering die we hielden aan het bureau bij Martin, maar vooral aan de eettafel bij Arie thuis, blijven onvergetelijk, waarbij het ziekbed en overlijden van Arie een behoorlijke impact hadden.

Na ruim 6 jaar is er gelukkig een goede opvolging voor mij gevonden, iemand met veel meer tijd dan ik heb. 

Graag wil ik afsluiten met mijn waardering voor alle vrijwilligers, bestuursleden en Molenaars, die met hun passie en inzet deze mooie stichting draaiende houden.

Bert van Osnabrugge"

Deze website maakt gebruik van cookies om u een optimale gebruikerservaring te bieden.

Meer info