Waar windmolens in het verleden vooral ingezet werden om het waterpeil voor landbouwgrond op niveau te houden, is daar in de afgelopen jaren ook het waterbeheer van natuurgebieden bij gekomen. Een voorbeeld is de Buurtermolen in Rijpwetering. De helft van de Buurterpolder, aan de Kagerplassen, is het afgelopen jaar door Staatsbosbeheer heringericht als beschermd natuurgebied. Er zijn aanpassingen gepleegd aan de bodem om het beter geschikt te maken als broedgebied voor bijvoorbeeld steltlopers en leeuweriken, er zijn ondiepe greppels en plasjes aangelegd als foerageergebied voor vogels en er zijn stuwtjes gebouwd om het waterpeil in het gebied te kunnen verhogen. De Buurtermolen speelt een belangrijke rol in het waterbeheer van het natuurgebied.
Het stuwtje tussen het hoog- en laagwaterdeel van de polder is aangelegd bij het molenerf, zodat beide polderpeilen beheerst kunnen worden. Er is een inlaat aangelegd onder het molenerf waardoor boezemwater kan worden ingelaten in het hoge deel. En er is een mooie steiger gebouwd aan de boezemzijde van het molenerf, zodat de medewerkers van Staatsbosbeheer en bezoekers van de molen het gebied kunnen bereiken. Molenaar Peter van Driel: “ In het oorspronkelijke plan zou de molen geheel in het natuurgebied terecht zijn gekomen, waardoor het moeilijk werd om de andere helft van het eiland te blijven bemalen. Gelukkig zijn in goed overleg de plannen door Staatsbosbeheer aangepast.” De Buurtermolen is niet de enige molen die bijdraagt aan peilbeheer van een natuurgebied. Ook de Doeshofmolen, Kokmolen en de Lakermolen bemalen natuurgebieden van Staatsbosbeheer.
Vorig bericht
Groot onderhoud Broekdijkmolen
Dankzij een bijdrage van het Molenfonds van Vereniging de Hollandse Molen heeft het bestuur van de Rijnlandse Molenstichting opdracht gegeven…
Volgend bericht
Monumentendag 2024
Op 14 en 15 september is het Open Monumentendag. Een mooie gelegenheid om kennis te maken met het ambacht van…