Controle bliksembeveiliging molens

Terug naar nieuwsoverzicht

Jaarlijks controleren vrijwilligers van onze stichting met medewerking van externe keurmeesters of de beveiliging tegen blikseminslag van onze molens aan de veiligheidseisen voldoet.
Onze stichting werkt op dit punt samen met het Gilde van molenaars.

Vanwege de specifieke technische omstandigheden is het fijn dat een ter zake kundige groep vrijwilligers de keuringen volgens een duidelijke werkwijze uitvoert.
Recent zijn de Nieuwe Hofmolen, de Kokmolen, de Lakermolen en de Zweilandermolen gecontroleerd.
Naar aanleiding van de controle zijn een aantal werkzaamheden uitgevoerd om de bliksembeveiliging van de molens aan de huidige veiligheidseisen te laten voldoen.

Enige technische achtergrond:
Vanwege de bewegende onderdelen van de molen is het niet eenvoudig om bij blikseminslag een lage weerstand te bereiken over het gehele traject van de bliksembeveiliging.
Een gietijzeren molenas kan daarom niet goed verbonden worden, omdat dat de kans op een te hoge weerstand aan de achterzijde vergroot.
In de praktijk moeten wieken ter hoogte van de as onderling met elkaar worden verbonden (de zogeheten vereffening) en zal in de ruststand een wiek worden verbonden met een afgaande leiding en/of aardelektrode om de weerstand af te voeren.

Deze website maakt gebruik van cookies om u een optimale gebruikerservaring te bieden.

Meer info