Een zonovergoten Molendag 2025

Terug naar nieuwsoverzicht

Het lichten van de vang van de Groote molen tijdens Molendag.
Foto: P. Sleeboom.

 

Zaterdag 10 en zondag 11 mei openden vele van onze poldermolens een van de twee deuren om bezoekers de werking van ons erfgoed te tonen, alsmede de ambachtelijke werkzaamheden van de molenaars. Doordat er voldoende wind stond konden de molens draaien en dat maakte de dag voor veel bezoekers (en de molenaars) compleet.

 

Hieronder een impressie van Molendag op een aantal van onze molens:

 

Ontbijt bij de Lijkermolen 1.
Foto: K. Wassenaar.

 

Molendag begon met een ontbijt bij de Lijkermolen 1 in Rijpwetering. De mensen van Kaag en Braassempromotie verzorgden het ontbijt, waarvan de opbrengst naar onze stichting gaat.

 

 

Molenaar Engelbart legt de werking van de molen uit.
Foto: B. Vermeulen


Zo’n 30 bezoekers genoten in de ochtendzon van een smakelijke maaltijd, alvorens te voet of per fiets de regio in te gaan.

 

Stempelpost bij de Lijkermolen 2.
Foto: B. Vermeulen


Op de Lijkermolen 2 bracht men ondertussen de stempel- en consumptiepost in gereedheid, want de wandelmarathon van Leiden (en zondag de hardloopversie) komt langs deze molen.


De molenaar zorgt dus niet alleen voor de bezoekers van de molen, maar ook voor de passanten. Dit in samenwerking met de organisatie van de marathon.

 

Bezoekers bij de Groote molen krijgen uitleg van molenaar Pieter Hellinga (L).

Foto: P. Sleeboom.

 

Bij de Groote molen in Zoeterwoude ontving de molenaar diverse bezoekers. Dit jaar zonder de kaapstander te kunnen tonen. De kaapstander is een oud hijsapparaat en deze staat vaak bij deze molen opgesteld.

 


De kaapstander stond dit jaar opgesteld bij de Googermolen in Oude Wetering.
Bezoekers konden ervaren hoe in vroeger tijden molenmakers zware en grote molenonderdelen omhoog en omlaag takelden. Dit trok veel bekijks.

 

Zendamateurs bij de Broekdijkmolen.
Foto: P. Sleeboom.

Ook druk was het bij de Warmondse Broekdijkmolen. Zowel op zaterdag als zondag was er veel te beleven.
Zaterdag waren er op het molenerf radiozendamateurs actief. Deze hielden contact met collega’s op andere molens, waaronder de Stevenshofjesmolen, en konden de bezoekers uitleg geven over de werking van het zenden.

 


Op zondag was er een accordeonorkest dat diverse bekende nummers speelde.

 

bezoeker stelt de tjasker in werking.
Foto: J. Hofstra.


Bij de Aalsmeerse Stommeermolen stond een deel van een tjasker opgesteld.
Doordat de tjasker in een bak met water stond en een slinger had, kon de werking van deze bijzondere poldermolen worden getoond. De roeden van de tjasker waren al naar de standplaats gebracht.
Een tjasker is een zeer kleine windmolen.
 

 

Al waren er ook molens waar het heerlijk rustig was en het bekijks vooral uit de lokale grondgebruikers bestond. Op een mooie dag als deze was het prettig toeven in de polder.

Deze website maakt gebruik van cookies om u een optimale gebruikerservaring te bieden.

Meer info