Film bouw Molen de Put online

Terug naar nieuwsoverzicht

Liefhebbers die hun eigen standerdmolen willen bouwen of bekend willen raken met de manier waarop deze molen werd gebouwd kunnen hun hart ophalen met de film over de bouw van Molen De Put die recent op Youtube is geplaatst.

Molen de Put werd gebouwd in 1987 doordat tijdens de stadsvernieuwing de kazerne bij de Morspoort werd gesloopt en het bolwerk aan het Galgewater werd herbouwd. De Rijnlandse Molenstichting was initiatiefnemer voor de bouw van Molen De Put (op basis van het oorspronkelijke idee en inzet van Enny Gibbels) en heeft een bouwtekening, artist impression en kostenraming beschikbaar gesteld. Daarna werd door vele Leidse organisaties en inwoners het geld bij elkaar gebracht om de molen te laten bouwen.

In 2012 verscheen het jubileumboek over 25 jaar Molen de Put. Dit boek is geschreven door Reinout van Gulick en heeft als titel: ‘Molen De Put; een kwart eeuw beeldmerk van Leiden’. Bij dit boek zat een film van de Filmgroep TIEM. Deze film is gemaakt in 1987 en volgt de bouw van molen De Put. Om te voorkomen dat de film in de vergetelheid raakt heeft de Rijnlandse Molenstichting toestemming gekregen van Filmgroep TIEM om de film via het Youtube-kanaal voor het publiek beschikbaar te stellen.

Bart Vermeulen, secretaris van de Rijnlandse Molenstichting;“De film is een prachtig tijdsbeeld van de jaren ’80 in Leiden. De bouw van Molen de Put is immers niet los te zien van de ruimtelijke en sociale ontwikkelingen in deze stad en in deze tijd. Naast het tonen van het vakmanschap van de molenmakers en de bouw van de molen, is er ook aandacht voor de  manier waarop met de werkloosheid werd omgegaan. De bouw van de molen kon alleen plaatsvinden vanwege de veranderingen in de binnenstad van Leiden door grootschalige stadsvernieuwing. Onze Molenstichting heeft toen een zetje in de goede richting gegeven en daarna is door de publieksacties om geld op te halen de molen een onderdeel van de Leidse gemeenschap en inmiddels van ons collectief erfgoed geworden”.

De film is te bezichtigen op het Youtube-kanaal van de Rijnlandse Molenstichting. Deze stichting beheert 49 poldermolens in de regio, waaronder de Stevenshofjesmolen in Leiden.
De film is in twee delen hier te zien: https://www.youtube.com/@rijnlandsemolenstichting

 

Deel 1

 

Deel 2

Deze website maakt gebruik van cookies om u een optimale gebruikerservaring te bieden.

Meer info