Groot Onderhoud voor de Kagermolen en de Boterhuismolen

Terug naar nieuwsoverzicht

3 september 2020

Na de bouwvakvakantie krijgen twee molens Groot Onderhoud voor hun kiezen. Wat gaat er gebeuren én wat kost het?

 

Aan de Boterhuismolen zullen werkzaamheden aan de kap ter hand worden genomen zoals het vervangen van de windpeluw en het herstellen voeghouten. Daarnaast krijgt de kap nieuw riet. Kosten circa € 80.000. Op dit moment is een dekking gerealiseerd van bijna 80%. Het restant is voor rekening van de Rijnlandse Molenstichting. Zie bijgaande tekening voor uitleg van de verschillende onderdelen van een molenkap.

 

Bekijk hier de afbeelding in het groot

1=steenbord, 2=windpeluw, 3=keerstijl, 4=hoekstijl, 5=voorkeuvelensbalk, 6=wolfskeper, 7=nokbalk, 8=korte spruit, 9=penbalk, 10=ijzerbalk, 11=spantring, 12=overring, 13=steunderbalk, 14=spant, 15=linkervoeghout, 16=weerstijl, 17=burgemeester, 18=rechtervoeghout, 19=achterkeuvelensbalk, 20=roosterhout

 

Voor Kagermolen worden het gevlucht en de ondertoren aangepakt. Het betreft werkzaamheden aan het gevlucht van de molen, het vervangen van de roeden en de fokken, alsmede het deels vervangen van de bekleding op de ondertoren. Ook hier lopen de kosten op naar circa € 80.000. De dekking (subsidies en fondsenwerving) zit op zo’n 60%, maar we zijn nog in gesprek met enkele fondsen.  

Deze website maakt gebruik van cookies om u een optimale gebruikerservaring te bieden.

Meer info