Op 15 januari overleed Bob Feenstra, voormalig molenaar van de Rijnlandse Molenstichting.
Met zijn overlijden verliest de molenwereld een molenaar met een enorme liefde voor het ambacht en een enorme betrokkenheid bij en inzet voor de molens en het opleiden van nieuwe molenaars en bovenal een zeer aangename persoon om mee samen te werken.
Molenaar Leo van der Vlist werd door Bob opgeleid op de Weijpoortsche molen en na het behalen van het diploma werden ze collega’s.
Leo van der Vlist herinnert zich Bob als volgt:
“Bob was een uiterst bescheiden en ontwikkelde man met een enorme technische kennis en hij was nergens bang voor. Toen de stichting geen geld had gingen we het bovenhuis maar zelf schilderen. Leende een 'schaal' met touw en katrollen bij Jan Kurver van de Oukoopse molen bij Nieuwersluis en Bob ging zelf opwaarts met de kwast.”
Bob was een echte vakman die als zoon van een smid ook in deze bedrijfstak ging werken, later aangevuld met werk als loodgieter en (cv) installateur.
Vanwege een grote liefde voor de geschiedenis van zijn woonplaats Den Haag en voor oude gebouwen kwam Bob in contact met molenaar Bart Kraan van de Groenendijksemolen en werd door hem opgeleid tot molenaar.
Van 1978 tot 2003 was Bob actief op de Weijpoortse molen in Nieuwerbrug. Daar ging hij zelf ook meerdere leerlingen opleiden.
In 2003 bemaalde hij de Meerburgermolen, toen nog op de oude plek in Zoeterwoude en daarna op de Munnikenmolen die toen ook nog op zijn oude plek stond. Na de verplaatsing van beide molens ging hij weer op de Meerburgermolen draaien.
Zelf noemde hij het verplaatsen van molens “een ziekte van deze tijd”, al was hij blij dat de Meerburgermolen weer een nieuwe plek had gekregen.
Bob viel verder regelmatig in op andere molens en was ook actief op de molendriegang van Leidschendam, molen de Salamander, de Moppemolen, de Vrouw Vennemolen, de Hoogewegse molen en de Zijllaanmolen.
In 2017 stopte Bob als actief molenaar. Hij was toen 40 jaar eerste molenaar op een molen geweest en had ook nog in de Molenaarscommissie gezeten. Voor zijn inzet voor de Rijnlandse Molenstichting was hij in 1998 onderscheiden met de Gouden Wiek.
Ondanks zijn vele activiteiten voor de molenstichting zag hij ook nog kans om een boek te schrijven over de wijk waar hij was opgegroeid en zelf woonde: de Haagse Archipelbuurt. In de garage onder zijn huis onderhield hij een klein fotomuseum met historische foto’s over de stad en verder was hij koster in de Vredeskapel.
Als stichting zijn we dankbaar voor alles wat Bob gedaan heeft en bewaren we hele fijne herinneringen aan deze geweldige molenaar.
Vele molens in de regio staan enige tijd in de rouwstand en de Weijpoortsche molen voor zes weken.
Voor meer informatie over het leven en werk van Bob Feenstra:
Over zijn boek over de Haagse Archipelbuurt: https://archipelwillemspark.nl/de-wijk-in/historie/het-gezicht-achter-de-voordeur-van-bob-feenstra/
Een portret van Bob in het blad Molenwereld in 2008:
https://www.molenwereld.com/assets/files/nr-121-december-2008.pdf
Een portret van Bob in het jubileumboek van 2009: https://www.rijnlandsemolenstichting.nl/content/files/Documenten/molenboek%20geef%20ons%20de%20ruimte.pdf
Vorig bericht
Geschenk Hoogheemraadschap voor molenaars
Namens de Dijkgraaf ontvingen we peilsokken voor onze molenaars als dank voor de bijdrage aan het bestrijden van de wateroverlast…
Volgend bericht
Rijnlandse Molenstichting nu deelnemer van Rijnlandse Geschiedenis
De Rijnlandse Molenstichting is deelnemer geworden van het platform Rijnlandse Geschiedenis. Dit platform streeft naar historische samenhang en kennisuitwisseling van…