Koos Groenendijk gestopt als molenaar

Terug naar nieuwsoverzicht

29 december 2022

Molenaar Koos Groenendijk van de Achthovensemolen is recent gestopt als molenaar.

Koos was sinds eind jaren ’90 actief als molenaar en sinds begin deze eeuw molenaar op de Achthovensemolen in Leiderdorp.
De molen lonkte voor Koos al vroeg, als dertienjarige jongen ging hij vanuit Leiden al kijken bij de Zelden van Passe in Zoeterwoude. Alleen de molenaar zei toen dat het molenaarschap niet haalbaar was, want het was een uitstervend beroep. Gelukkig liet Koos zich daar niet door weerhouden.

Oud-leerlingen (en thans collega-molenaars) kijken met plezier terug op hun tijd met Koos op de molen.
Koos was een geduldig instructeur, maar gaf leerlingen wel snel op verantwoorde wijze verantwoordelijkheid bij de bediening van de molen.
Fouten maken mocht daarbij.
En om meer ervaring op te doen stuurde hij leerlingen naar andere molens in de omgeving.

Koos maakte graag grappen en had veel kennis over de molen en het weer. Dat droeg hij graag over op de nieuwe generatie molenaars.

Ondanks dat hij zichzelf als een “luie hobbymolenaar” beschrijft weten we dat Koos altijd bezig was met de molen en het molenerf en dat hij altijd voor anderen klaar stond.

We danken hem voor zijn jarenlange bijdrage aan de instandhouding van de molens en het uitoefenen van het ambacht. En voor de leerlingen die hij heeft helpen opleiden.

Lees hier meer over Koos. https://www.rijnlandsemolenstichting.nl/molenaar/koos-groenendijk

Deze website maakt gebruik van cookies om u een optimale gebruikerservaring te bieden.

Meer info