Lezing verleden en heden van molens en molenaars in Rijnland

Terug naar nieuwsoverzicht

In april gaven molenaar Hans de Graaf en secretaris Bart Vermeulen een lezing over molens en het ambacht van de molenaar tijdens een avond van de Stichting Historische publicaties Holland-Rijnland en de afdeling Rijnland en Kennemerland van de Nederlandse Genealogische Vereniging.
Voor ruim negentig bezoekers ging Hans de Graaf in zijn bijdrage in op de vereisten die er zijn om molenaar te kunnen worden en wat een molenaar allemaal doet tijdens een draaidag.

Bart Vermeulen ging onder andere in op de eerste resultaten van een onderzoek naar de seingeving door molenaars op zogeheten seinmolens.

De polders ten zuiden van de Rijn en langs de Gouwe waren onderworpen aan een maalpeil om overstromingen te voorkomen. Als de waterstand in de boezem te hoog werd mocht er geen water de polders meer uitgemalen worden. Een aantal molens had daarom de functie gekregen van seinmolen om voor het bereiken van het maalpeil te waarschuwen. Overdag werd dan op de seinmolen aan de rechtopstaande wiek een zwart-wit-zwarte-vlag gehesen; 's nachts werd een heldere lantaarn gebruikt. De molenaars in de omgeving wisten dan dat ze zo snel mogelijk moesten stoppen met malen.

Het genealogische aspect kwam aan de orde in de bijdrage van Mauring Roest.
Op de website van Rijnlandse Geschiedenis staat een verslag van de avond.

https://www.rijnlandgeschiedenis.nl/artikelen/stichting-historische-publicaties-holland-rijnland/verleden-en-heden-van-molens-en-molenaars-in-rijnland

Deze website maakt gebruik van cookies om u een optimale gebruikerservaring te bieden.

Meer info