Molenaar Jan Verhaar overleden

Terug naar nieuwsoverzicht

15 januari 2022

Vrijdag 14 januari is helaas Jan Verhaar, molenaar van de Kagermolen, overleden.

 

Jan Verhaar was sinds 2002 molenaar van de Kagermolen. We herinneren hem als een zeer betrokken molenaar met veel enthousiasme voor de molen en het werk van de molenaar.

Het had niet veel gescheeld of Jan was wellicht molenmaker geworden:

“Ik kom uit een echt molenaarsgeslacht, of liever: een molenmakersgeslacht. Mijn opa heeft in Oud Ade nog een molenmakersbedrijf gehad, mijn vader was molenmaker en mijn moeder was de dochter van een molenmaker. Het is eigen­lijk een wonder dat ik niet zelf molen­maker ben geworden.”

Jan was geboren en getogen op Kaageiland en kende zijn molen vanuit de kindertijd.Toen Jan 12 jaar oud was (1955) werd zijn vader molenaar van de Kagermolen. 

In ons molenboek uit 2009 staat een mooi citaat over die tijd en zijn band met de Kagermolen:

 

Ik was daar vaak te vinden, ’s avonds moest ik mijn vader dan wel eens eten brengen. Dan moest je in het donker je weg zoeken, dwars door de polder  en de bagger heen. Mijn vader heeft mij de eerste kneepjes van het vak bijgebracht. (…) Het was voor mij een groot geschenk toen de molen in 2002 weer vrijkwam omdat de vorige molenaar ermee stopte. (…) Het is een prachtige plek, ik ben er iedere week te vinden. Ik heb een roeibootje in de ringvaart liggen om er te komen. In de zomer leg ik mijn plezierbootje aan en ben ik er vaak een hele week. Samen met mijn vrouw, die neemt dan een goed boek mee. (…) Medio jaren tachtig is er een electrisch gemaal gekomen maar dat heeft gelukkig weinig capaciteit. Daardoor heeft de Kagermolen genoeg te doen, en zo hoort het ook. De kunst is om het gemaal niet te laten aanslaan door genoeg water weg te malen. Dat lukt vrijwel altijd. Ik denk dan ook dat ik het waterschap flink wat stroom bespaar.”...   

 

In dit filmpje zien we Jan vertellen over zijn molen: 

We zijn Jan veel dank verschuldigd voor zijn jarenlange inzet van ons erfgoed en het ambacht van de molenaar.

 

Wij wensen zijn vrouw Els en verdere familie en vrienden en bekenden veel sterkte.

 

In verband met het overlijden van Jan verzoeken wij onze molenaars, als zij in de gelegenheid zijn, om hun molen tot en met 21 januari in de rouw te zetten.

Deze website maakt gebruik van cookies om u een optimale gebruikerservaring te bieden.

Meer info