Provinciale Staten stemmen in met overname Molendriegang

Terug naar nieuwsoverzicht

10 mei 2023

Op 10 mei ging Provinciale Staten unaniem akkoord met de overname van de Molendriegang Driemanspolder door de Rijnlandse Molenstichting. De statenleden moesten hiervoor een eenmalige bijdrage van 800.000 euro bestemmen. Dit bedrag kan de stichting gebruiken voor het onderhoud van de driegang in de komende 10 jaar.

Nu deze stap is gezet zal de Molenstichting met de provincie de overnamen kunnen gaan voltooien.

De Molendriegang Driemanspolder is het restant van twee molenviergangen die de Driemanspolder sinds 1672 hebben bemalen. De Ondermolen van de overgebleven driegang is in 1903 herbouwd nadat de voorganger door blikseminslag was afgebrand.

Opvallend voor deze molendriegang is dat alle drie de molens op dezelfde hoogte zijn gebouwd.

De molendriegang is sinds 1958 eigendom van de provincie Zuid-Holland. Zij namen de driegang over om dezelfde reden als een jaar later ook de Rijnlandse Molenstichting werd opgericht; om te voorkomen dat de molens zouden aftakelen en mogelijk verdwijnen doordat steeds meer polders elektrische bemaling kregen.

Tot 1922 bemaalden de molens als hoofdbemaling samen met een stoomgemaal de Driemanspolder. In dat jaar werd de stoommachine vervangen door een ruwoliemotor waardoor de mechanische bemaling steeds belangrijker werd.

De Bovenmolen was tot de jaren 1970 een seinmolen. Als de molenaar een vlag of lamp in de bovenste wiek hing mocht er door de andere molens in de seingroep niet meer gemalen worden om overstromingen vanuit het boezemwater te voorkomen.


Foto: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, Amersfoort / 502580

Deze website maakt gebruik van cookies om u een optimale gebruikerservaring te bieden.

Meer info