Restauratiesubsidie gevraagd

Terug naar nieuwsoverzicht

2 februari 2015

De Rijnlandse molenstichting heeft een verzoek voor een restauratiesubsidie ingediend bij de Provincie Zuid-Holland voor drie molens die grondig moeten worden aangepakt. Het gaat om de Rode Molen in Oud Ade. Het metselwerk en de waterlopen zijn slecht, er zit een gat in de voormalig buitenkrimpmuur, de gemetselde kelder lekt, de molen en voorwaterloop zijn aan het verzakken, en het ondertafelement is verrot en is de vijzel deels weggeroest en veel te kort.

De Groenendijkse molen in Hazerswoude is aan het verzakken. Daardoor wordt ook de houten fundering aangetast vanwege het langslopende water. Ook het rietdek op de ondertoren is slecht. Daardoor loopt de honderden jaren oude originele eikenhouten onderconstructie van de toren ook gevraag voor verrotting.

Tot slot de Adermolen bij Rijpwetering. De molen inclusief de waterlopen zijn aan het verzakken. Daardoor staat de molen te laag, is de vijzel aan de korte kant en is de waterkering te laag.

De begroting van de drie molens samen komt op ongeveer acht ton. Bij de provincie is ongeveer de helft van deze kosten gevraagd als restauratiesubsidie. De rest komt voor rekening van de Rijnlandse Molenstichting.

Deze website maakt gebruik van cookies om u een optimale gebruikerservaring te bieden.

Meer info