Het Algemeen Dagblad deed onlangs verslag van onze aanvraag voor vuurwerkvrije zones rondom (onze) molens.
In een brief aan de colleges van burgemeester en wethouders en ter kennisname aan de gemeenteraad, verzoekt onze stichting de molens hiermee te beschermen tegen brand door vuurwerk, vreugdevuren en wensballonnen.
Begin 2020 ging er in Bovenkarspel helaas nog een molen in vlammen op en vuurwerk was de waarschijnlijke oorzaak.
De Rijnlandse Molenstichting wil dan ook dat rond molens geen vuurwerk afgestoken mag worden, maar ook dat vreugdevuren in de buurt van molens en het oplaten van wensballonnen niet worden toegestaan.
Bij brand door vuurwerk zijn de kosten voor herstel en nieuwbouw van molens enorm en deze worden via subsidies en uitkering door de verzekering grotendeels afgewenteld op de gemeenschap.
In sommige gemeenten zijn vuurwerkvrije zones al gangbaar, maar vaak niet bij molens en in sommige gemeenten is er niets geregeld. Onze molenstichting roept gemeenten dan ook op vooruitstrevender te worden in het beschermen van dit soort monumenten.
Gemeenten hebben immers een specifieke zorgplicht om schade aan rijksmonumenten te voorkomen.
Vorig bericht
Tweede editie Molennacht zeer populair
Aan het einde van de eerste Monumentendag vond dit jaar voor de tweede keer Molennacht plaats. Molennacht wordt georganiseerd…
Volgend bericht
Molens ingezet als hulpbemaling
Na de stortbuien van vrijdag kwam in een aantal polders in de Bollenstreek het verzoek van het Hoogheemraadschap van Rijnland…