Vuurwerkvrije zones rondom de molens?

Terug naar nieuwsoverzicht

21 januari 2020

Met oud en nieuw is de Molen Ceres in Bovenkarspel volledig in de as gelegd. Ook de monumentale Oortmanmolen in Lattrop werd door het vuur aangetast, hier bleef het bij een verbrande molenkap. Beide molens zijn hoogstwaarschijnlijk als gevolg van vuurwerk in de brand gevlogen.

 

Ook bij sommige molens van de Rijnlandse Molenstichting is rond de jaarwisseling vuurwerk afgestoken. Bijgaande foto is gemaakt bij de picknickplaats van de Munnikkenmolen te Leiderdorp.

 

In navolging van het pleidooi van de Hollandsche Molen heeft het bestuur van de Rijnlandse Molenstichting een brief gestuurd aan de colleges van B&W en de gemeenteraden waar onze molens staan. Wij hebben de gemeenten verzocht om permanente vuurwerkvrije zone in te stellen rondom alle molens in de gemeente.

 

Waarom een permanente zone? Onze molenaars maken zich niet alleen bij de Oudejaarsviering grote zorgen. Het zijn bijvoorbeeld door het jaar heen de z.g. wensballonnen die regelmatig worden opgelaten, die zeer brandgevaarlijk zijn, nog afgezien van de rommel die wordt achtergelaten. Hetzelfde geldt voor z.g. lichtkogels die lang blijven hangen en vervolgens aan een parachute brandend naar beneden komen.

 

(Verzonden aan de colleges van B&W en aan de Gemeenteraad van Aalsmeer, Alphen aan den Rijn, Bodegraven-Reeuwijk, Kaag en Braassem, Leiden, Leiderdorp, Lisse, Noordwijk, Teylingen, Wassenaar en Zoeterwoude)

Deze website maakt gebruik van cookies om u een optimale gebruikerservaring te bieden.

Meer info