Achthovensemolen

Leiderdorp

Bestemming

De molen wordt in bedrijf gehouden door vrijwillige molenaars en fungeert als hulpgemaal bij wateroverlast of als het gemaal niet functioneert. De naastgelegen Doeshofpolder watert af op de Achthovense polder. De Achthovense polder heeft een oppervlakte van circa 415 ha., de opvoerhoogte is 1,30 meter.

 

 

Historie

De molens van de Achthovensepolder zijn in de loop van de eeuwen achtervolgd door brand. De vorige molen, eveneens een wipmolen en daterend uit 1627, is in 1892 verbrand. De voorganger hiervan, gebouwd in 1541, verving weer een molen die in 1540 door brand verloren ging. De huidige molen is in 1893 gebouwd.

De molen ligt ten zuidoosten van de Does aan de Ruigekade.

 

In 1959 wordt een breuk in de as geconstateerd en deze wordt vervangen door een as uit een molen te Scheemderzwaag (Groningen).

Tot 1964 is de molen nog voorzien van een gesloten gietijzeren scheprad, aangedreven door een dieselmotor, die in dat jaar wordt vervangen door een stalen vijzel op de plek van het scheprad.

In 1987 komt de molen in eigendom van de Rijnlandse Molenstichting.

 

 

Bijzonder: Als in 1899 de nabij gelegen ‘Munnikkenmolen’ bij harde wind afbrandt, worden de Doeshofmolen en de Achthovensemolen in werking gesteld om door het snel draaien van de wieken te verhinderen dat toewaaiende vonken op de molens zullen vallen. Dit heet ‘vonken malen’.

Deze website maakt gebruik van cookies om u een optimale gebruikerservaring te bieden.

Meer info