Bestemming
De molen wordt in bedrijf gehouden door een vrijwillig molenaar en fungeert als hulpgemaal voor de Huis ter Doespolder. De Huis ter Doespolder is 36 ha. groot, de opvoerhoogte ca. 1 meter .

Historie
De Doeshofmolen is een houten achtkantige grondzeiler ten oosten van Leiderdorp. De molen is in 1830 gebouwd voor de bemaling van de Huis ter Doespolder. De Huis ter Doespolder, ook wel de Doeshofpolder genoemd, is een particuliere polder, die de smalle strook grond tussen de Does en de Ruigekade (Achthovensekade) omvat, eertijds behorende tot het Huis ter Does, nu de hofstede ‘Doeshof’, gelegen naast de plaats van het verdwenen kasteel.
De molen doet dienst totdat hij in 1949 stormschade oploopt, waarna de bemaling van de polder wordt overgenomen door de vlakbij gelegen Achthovense Molen. In 1960 wordt een sloopvergunning voor deze kleine molen afgegeven, maar de molen wordt ‘gered’ omdat hij in 1963 wordt gekocht door de Rijnlandse Molenstichting, die de molen draaivaardig herstelt. Maar het duurt tot 2004 dat de Doeshofmolen weer maalvaardig is. Met een vlucht van 12,50 meter, is het de kleinste achtkante met riet gedekte molen van de provincie Zuid-Holland.
Bijzonder: Als in 1899 de nabij gelegen ‘Munnikkenmolen’ bij harde wind afbrandt, worden de Doeshofmolen en de Achthovensemolen in werking gesteld om door het snel draaien van de wieken te verhinderen dat toewaaiende vonken op de molens zullen vallen. Dit heet ‘vonken malen’.
In de lange spruit is ingehakt: 19 G.J.Y. 17.
