Bestemming
De molen wordt in bedrijf gehouden door een vrijwillig molenaar. De molen fungeert als hulpgemaal voor de Hoogmadese polder en de Piestpolder, circa 182 ha. Opvoerhoogte 1,65 m.
Historie
De Hoogmadese polder is al vroeg van een kade (dijk) voorzien en wordt al sinds 1492 bemalen. De huidige Hoogmadese molen wordt ook wel als ‘De Heerlijkheid’ aangeduid. Waarschijnlijk zo vernoemd omdat de polder vrijwel samenvalt met het grondgebied van de heerlijkheid Hoogmade. (‘Heerlijkheid’ is een middeleeuwse bestuursvorm waarbij de leenheer de absolute macht had). De huidige molen wordt in 1897 nieuw gebouwd op de fundering van zijn voorganger, ook een wipmolen. Over de voorganger is niet veel bekend, ook niet of onderdelen zijn overgenomen. Het vermoeden bestaat, dat de huidige bovenas niet in de voorganger heeft gezeten, omdat deze iets aan de lange kant is.
Rond 1935 verschijnen diverse rapporten om tot een verbetering van de bemaling te komen. Gekozen wordt voor het vergroten van het scheprad, waarschijnlijk afkomstig van de Vlietmolen (even verderop bij de huidige sportvelden in Hoogmade) die in 1929 een schroefpomp krijgt.
In 1962 krijgt de molen een vijzel omdat door het zakken van de waterstand het scheprad niet voldoende water meer kan verplaatsten, te weinig tasting heeft. In 1968 wordt een elektromotor als hulpaandrijving geplaatst.
Sedert 1976 is de molen eigendom van de Rijnlandse Molenstichting.
Naast de molen is een nieuw gemaal gebouwd. Eventueel kan de gehandhaafde elektromotor op de molenvijzel ook nog worden gebruikt. Maar vanwege technische storing is de elektromotor niet meer inzetbaar.