Vrouw Vennemolen

Oud Ade

Bestemming

De molen wordt in bedrijf gehouden door een vrijwillig molenaar en fungeert als hulpgemaal bij grote wateroverlast. De opvoerhoogte is 1,65 meter.

 

 

Historie

De Vrouw Vennemolen is een van de mooiste wipmolens van Rijnland. Hij ligt aan de Oud Ade waarop hij uitmaalt. De in de Vrouwe Vennepolder gelegen gronden behoren toe aan de Vrouwenabdij van Rijnsburg, waaraan polder en molen hun naam ontlenen. De molen komt al voor als ‘Vennemolen’ op de kaart van de ‘Vrouwe Ven’ uit 1618. In 1835 wordt de molen grotendeels vernieuwd.

 

Na het breken van de koningsspil in 1954 wordt een elektrisch hulpgemaal geplaatst wat het einde betekende van de windbemaling. De molen komt in 1961 in eigendom van de Rijnlandse Molenstichting. Hij wordt in 1963 en 1996-1998 gerestaureerd. Tijdens de laatste restauratie is de gehele molen voorzien van een nieuwe fundering van gewapend beton, rustend op stalen buispalen. Tevens is het scheprad verdiept en aangepast aan het verlaagde waterpeil.

 

 

Bijzonder: Tijdens de Duitse bezetting luisteren buurtbewoners in de molen naar Radio Oranje, de verboden Engelse zender. Aangezien er nog geen elektriciteit in de molen is, drijven de molenwieken de dynamo aan die de accu van het radiotoestel voedt.

Deze website maakt gebruik van cookies om u een optimale gebruikerservaring te bieden.

Meer info